Istoricul Parohiei Luminiș

Istorie Noiembrie 18, 2012

1. Date geografice şi istorice referitoare la satul Luminiş

Putem să arătăm pe drept cuvânt că poziţia acestui sat este minunată. Străjuit pe ambele laturi ale pârâului Iapa care şerpuieşte prin sat, de munţi înalţi acoperiţi cu păduri de brad şi fag, satul Luminiş numit până la noul arondisment din 01.01.1966 Iapa, se regăseşte la 4 km de oraşul Roznov şi 19 km faţă de municipiul Piatra Neamţ, la jumătatea drumului ce leagă satul Chintinici de satul Neguleşti (staţiune).

2. Anul şi împrejurările în care s-a clădit biserica

În anul 1874, în această parohie s-a construit o biserica de lemn cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, care a fost închisă în anul 1949 când s-a sfinţit biserica noua din piatră. Lucrul la această biserică de piatră a început în anul 1914 şi s-a sfârşit în anul 1949. Temelia bisericii s-a pus în timpul păstoririi mitropolitului Pimen (1914), protopop fiind pr. Gheorghe Popovici, iar pr. Slujitor Vasile Alexandrescu. Sfinţirea s-a făcut cu binecuvântarea mitropolitului Iustinian, de către episcopul Teoctist  al  Aradului, protopop fiind pr. Mihai Gavrilescu din Piatra Neamţ, iar pr. paroh Mihai Cotfas.

Biserica aceasta este amplasată pe o porţiune mai ridicată şi lângă biserica veche de la care începe dealul spre asfinţit. Un mare însufleţitor care a stăruit la ridicarea acestui lacaş de cult, a fost pr. Vasile Alexandrescu, care a pus temelia, urmat de pr. Nicolae Gervescu, care a început zidăria continuată apoi de pr. Constantin  Vartolaş, iar pr. George Crivăţ a fost acela care a acoperit biserica şi a început să adune fonduri pentru lucrările interioare.

3. Ctitorul acestui locaş este poporul drep credincios.

4. Arhitectura bisericii, vădeşte stilul moldovenesc, în formă de cruce, largă în interior de 8 m, cu o lungime de 30 m şi o înalţime de 30 m. Nu posedă nimic artistic, bolţi simple şi cu cele trei încăperi: altar, naos şi pridvor.

5. Pictura murală este făcută în stil bizantin şi executată în frescă de pictoriţa Ioana Jurjea din Sibiu între anii 1958-1959, preot fiind Mihai Cotfas.

6. Catapeteasma din lemn de tei este măreaţă, înaltă, largă şi cu uşi mari, pictata de pictorul Nicolae Cristea-Bubanovici din Piatra Neamţ între anii 1947 – 1949.

7. Obiecte de valoare istorică şi artistică în acest locaş nu avem.

8. Dintre slujitorii sfântului altar, din trecut amintim pe preotul Iordache fiul preotului Ilarie, preotul Neculai fiul preotului Simion şi preotul Ilie Costea, pe care şi-i mai amintesc bătânii, dar şi pe preoţii ctitori şi slujitori ai acestui sfânt locaş de la zidirea lui până în prezent:

- Pr. Vasile Alexandrescu – slujitor între anii 1906-1915

- Pr. Neculai Gervescu - slujitor între anii 1916-1925

- Pr. Constantin Vartolaş - slujitor între anii 1927-1935

- Pr. Gheorghe Crivăţ - slujitor între anii 1935-1937

- Pr. Constantin Roman - slujitor între anii 1937-1945

- Pr. Mihai Cotfas - slujitor între anii 1945-1990

- Pr.  Vasile Hanganu - slujitor între anii 1990 – până astăzi